Typické zimní špeciality
Víte, co jsou špeciality? To jsou španělské speciality! 🥘
Stejně jako u nás i ve Španělsku se s příchodem zimy začíná proměňovat i jídelníček.
Studené rajčatové gazpacho začínají pomalu ale jistě nahrazovat vydatné teplé polévky a jídla z jednoho hrnce. Jejich součástí bývají často různé druhy luštěnin - od čočky (lentejas), přes fazole (judías) až po oblíbené garbanzos, tj. cizrnu - doplněné kusem pořádného masa, choriza a případně i zeleniny.
Mezi typické speciality se řadí třeba arroz al horno, cocido madrileňo, fabada asturiana, patatas a la Riojana.... Jak vidíte, i u zimních jídel se typická jídla liší podle regionů, i když rozdíl někdy nebývá velký. Všechna výše uvedená jídla můžete najít na obrázku níže.
Poznáte, který pokrm je který?
(správné řešení najdete níže ;)
ARROZ AL HORNO
Tradičně se připravuje v hliněné nádobě a je typickým zimním jídlem Comunidad Valenciana. Původní recept vznikl z potřeby zužitkovat různé zbytky, ať už ze zabijačky nebo z vaření. K základu (rýži s cizrnou) se přidávají vepřová žebírka, může se přidat slanina, brambor, morcilla, chorizo, rajčata a špetka šafránu. Vše se zapeče.
COCIDO MADRILEŇO
Jak název napovídá jedná se o typickou špecialitu z Madridu a jedná se o vařený eintopf :) Jídlo je vydatné, a proto se servíruje jako jeden chod, i když se skládá z několika částí: vývaru; cizrny s bramborami a zeleninou; a vařeného masa.
FABADA ASTURIANA
Počátky přípravy tohoto pokrmu se datují do 16. století, kdy se v Asturii začaly pěstovat fazole, které jsou základem této výživné speciality. K nim se přidá chorizo a morcilla (což bychom mohli přirovnat k našemu jelitu), které vytvoří červenou barvu pokrmu, česnek, slanina a bobkový list. Navíc se může přihodit zelenina ze záhonu.
PATATAS A LA RIOJANA
Jsou dalším oblíbeným pokrmem typu plato de cuchara - tedy jídla, které se jí lžící. Jídlo je to jednoduché, leč prý velmi dobré. Jedná se o brambory vařené s chorizem a dochucené paprikou. Ještě lépe chutná následující den.
MŇAM!
A co byste si dali v zimě vy?
Řešení: arroz al horno (vlevo nahoře), fabada asturiana (vpravo nahoře), patatas a la Riojana (vlevo dole), cocido (vpravo dole)